torstai 5. helmikuuta 2015

TeKo-ryhmä aloitti toimintansa: Helmikuun teema

TeKo-ryhmä aloitti toimintansa viime maanantaina 2.2. Kivenkolon asukastalossa, jonka lämpöön ryhmäläiset rämpivät loskasta huolimatta. Kerrataanpas vähän, mistä tässä on oikeastaan kyse?
TeKo -ryhmän tavoitteena on löytää keinoja kaupunkitaiteesta ja tuoda sen avulla esille tärkeäksi koettuja asioita. TeKo ryhmän pääperiaate on rakentaa teot positiivisen kautta, valittamisen sijaan. Uskomme, että positiivisella ja kriittisellä asioiden esiin nostamisella on suurempi vaikutus kuin negatiivisella. Vastaanottajan on helpompi ottaa taide vastaan ja sitä kautta ehkä pysähtyä ajattelemaan itse asiaa, jota taideteon avulla yritetään tuoda esille. Tämä ei tietenkään kuitenkaan tarkoita sitä etteikö epäkohtia voisi nostaa esille, kysymys onkin tavasta, jolla asia tuodaan esille.  

Hetkinen, mikä ihmeen kaupunkitaide?

Tässä valtakunnan kaupunkitaitelijan Meiju Niskalan tarkka määritelmä:

"Julkiseen tilaan tehty kaupunkitaide on lisäilyä, täyttämistä, ideointia, kaunistamista ja ihmisten sitouttamista siihen paikkaan jossa eletään. Taiteilijalle ja tekijälle kaupunki on stage, laboratorio, kangas ja inspiraationlähde. Teokset kommentoivat paikkaa, sen ilmiöitä, tapahtumia, siihen liittyvää historiaa tai tulevaisuutta.

Tyypillisesti kaupunkitaide eli Urban Art syventää ja tutkii paikan olemusta kaunistavin, oivaltavin, innostavin ja vuorovaikutteisin keinoin. Kaupunkitaide jäsentelee tuttuja ympäristöjä yllättävällä tavalla ja tuo niistä tuntemattoman tai yllättävän perspektiivin esiin, ravistellen anonyymin tilan hengen ja tarinat esiin!"


_____


Kaupunkitaiteen "periaateiden"  mukaisesti, TeKo ryhmä tuotokset eivät ole aina teatteria. Teko ryhmä on aktiivista kansalaisuutta ja pyrkii antamaan ryhmäläisille ja kanssakaupunkilaisille mahdollisuuksia osallistua yhteiskuntaan omalla tavallaan. Teko-ryhmäläiset ovat ikään kuin kohtaamisen lähettiläitä, tutkijoita ja seikkailijoita omassa kaupungissaan ja jakamassa intoa ja uskallusta myös muille.

Helmikuun teema. Rakkaus liittyy kaikkeen?


Teemat, joita kullekin kuukaudelle on valittu ovat lähtölaukauksia työskentelylle. Kuitenkin ryhmä saa ja saattaakin viedä teemaa jonnekin kauemas lähtöpisteestä. TeKo ryhmän ensimmäinen valittu teema on naapuruus ja asuminen, sillä ajatuksena on, että lähdetään läheltä ja kuljetaan kevään aikana kauemmas itsestä ja omasta piiristä.

Kaikilla meillä kaupunkieläjillä on naapureita, joiden kanssa joudumme tai saamme yhteistä eloa viettää. Me elämämme elämiämme välttämättä tietämättä mitä seinän tai kadun toisella puolella tapahtuu tai mitä siellä ajatellaan. Mitäpä jos tutustuisikin naapuriinsa? Mitä se aiheuttaisi itsessä? Vaikuttaisiko se mihinkään?





Inspiraation lähteinä tähän kuukauteen ovat mm. sosiaalisessa mediassakin aika ajoin kiertäneet erilaiset taloyhtiöiden ilmoitustauluille ilmestyneet laput, jotka välillä jopa naurattavat totisuudessaan. Ehkäpä kontulalaisiin ja mellunkyläläisiin taloyhtiöihin saattaa helmikuun aikana ilmestyä lappuja, mutta minkälaisia?

Palaamme teemoihin säännöllisesti täällä blogin puolella, pohdimme mitä ne merkitsevät ryhmäläisillemme, ohjaajille ja millaisia tekoja niistä syntyy. Joten pysytään kuulolla ja silmät auki.


PS. Jos innostuit ja haluat mukaan ryhmään, laita pikaisesti sähköpostia osoitteeseen reittejakontulaan@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti