keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Reittejä Kontulaan -projekti on päättynyt!

Aloitin tämän blogkirjoituksen tekemisen kaksi viikkoa sitten, enkä saanut silloin aikaiseksi muuta kuin tuon otsikon. Kolmeen vuoteen on sisältynyt paljon ja henkisen tilinpäätöksen tekeminen siitä tuntuu haastavalta. Ehkä mitään suurempaa selontekoa ei juuri nyt kaivatakaan. Kaikki opitut asiat, huomiot ja muistot ovat selkärangassa ja nahassa.

Aloittaessani taiteellisena suunnittelijana syksyllä 2013 en vielä tiennyt, että saan tehdä työtä alueella kolmen vuoden ajan. Se toki vaikutti kaikkeen tekemisiimme, ensimmäisenä vuonna halusimme yrittää tavoittaa kaikki ja kaiken. Toisena vuotena saimme tekemiselle rauhaa ja rajasimme kohderyhmää ja paikkaa. Viimeisenä vuonna rauhaa oli vielä enemmän, kohderyhmäkin oli vielä tarkempi. Tiedän palautteidemme perusteelle, että projekti on antanut meidän osallistujillemme paljon. Se on myös kasvattanut minua taiteilijana, sillä se on opettanut minulle paljon siitä, mitä taide voi olla kun se viedään pois laitoksesta, ulos ihmisille käyttöön, iloksi ja avuksi normaalissa elämämässä. Että se taide ei olisi jotakin joka on etäällä omasta arjesta. Että taide voi olla tapa hahmottaa maailmaa.

Taideprojektin onnistumisen mittarina tuntuu usein olevan määrät ja luvut, kuinka monta ihmistä on milloinkin tavoitettu. Numerot eivät todella kerro kaikkea, mutta onhan ne hauskoja. Kolmen vuoden aikana olemme pitäneet 82 työpajaa, tehneet 4 esitystä, pitäneet 102 harjoitusta, puvustaneet 71 esiintyjää, pystyttäneet teltan 9 kertaa, purkaneet teltan 9 kertaa, tuoneet näyttämölle 10 Alexander Stubbia, ostaneet 38 banaania ja juoneet kahvia 9,8 litraa per henkilö per vuosi.

No jaa, nämähän nyt on ihan omasta päästä, mutta (toivottavasti) tarkempia numeraaleja ja analyysiäkin Reittejä Kontulaan -hankkeesta on vielä luvassa. Aalto yliopiston maankäyttötieteiden tutkija Johanna Lilius työstää parhaillaan tutkimusta hankeen vaikutuksista alueella. Julkaisun odotetaan valmistuvan keväällä 2016. Meillä on ehkä siis tiedossa vielä yhdet juhlat kontulalaisten kanssa.

Tykkään listoista. Niinpä päätin listata kaikki taiteilijat ja muut työntekijät, jotka ovat olleet töissä tai harjoittelussa tai jotenkin antaneet merkittävän panoksensa tai työaikaansa Reittejä Kontulaan -projektille:

Amanda Manner, kuvataidetyöpajojen ohjaaja ja Kontulan aika! -esityksen puvustaja
Laura Ikonen, liikeilmaisun työpajojen ohjaaja ja Kontulan aika! -esityksen koreografi
Antti Wuokko, äänityöpajojen ohjaaja ja äänisuunnittelija Kontulan aika!-esityksessä, valokuvaaja ja säveltäjä Elinpiirejä-esityksessä
Roosa Vaverka, projektin ensimmäisen vuoden tuottaja
Heidi Teerni, tuotantoharjoittelija Kontulan aika! -esityksessä
Jouni Keltakangas, tarpeistonhoitaja Kontulan aika! -esityksessä
Matias Tähtinen, valokuvaaja Kontulan aika! -esityksessä
Dina Frolova, maskeeraaja Kontulan aika! -esityksessä
Eedi Tjurin, maskeeraaja Kontulan aika! -esityksessä
Hanna Mäkelä, maskeeraaja Kontulan aika! -esityksessä
Sami Heino, maskeeraaja Kontulan aika! -esityksessä
Tomi Blåberg, maskeeraaja Kontulan aika! -esityksessä
Neea Ahonen, maskeeraaja Kontulan aika! -esityksessäJuhani Saari, äänityöpajojen ohjaaja ja äänisuunnittelija Kontulan aika! sekä Muuttajat-esityksissä
Jonna Kuittinen, kuvataidetyöpajojen ohjaaja, Kontulan aika!, Matkakohteena Kontula, Elinpiirejä -esitysten lavastaja-puvustaja
Jukka Heiskanen, apulaisohjaaja Matkakohteena Kontula ja Elinpiirejä -esityksissä
Ville Kekäläinen, graafikko ja työpajaohjaaja Elinpiirejä-esityksessä
Talvikki Eerola, työpajaohjaaja Pidetään juhlat! -projektissa
Sonja Hautala, maskeeraus Muuttajat-esityksessä
Reetta Hiltunen, maskeeraus Muuttajat-esityksessä
Essi Karjalainen, maskeeraus Muuttajat-esityksessä
Senni Kultalahti, maskeeraus Muuttajat-esityksessä
Tuisku McLees, maskeeraus Muuttajat-esityksessä
Inari Sepponen, maskeeraus Muuttajat-esityksessä
Katriina Suominen, maskeeraus Muuttajat-esityksessä
Netta Tuominen, maskeeraus Muuttajat-esityksessä 
Tomi Flyckt, lavastaja Muuttajat-esityksessä
Jesse Vinnari, näyttelijä Muuttajat-esityksessä
Hilppa Lampi, koreografi Muuttajat-esityksessä ja Kiitos-teoksen ohjaaja
Sofia Valli, tuotantoassistentti vuodesta 2014 eteenpäin
Tiia Ketonen, viestinäharjoittelija syksyllä 2015
Krista Mäkinen, graafikko ja valokuvaaja
Neena Villberg, valokuvaus
Harri Kejonen, valosuunnittelija
Eetu Hiltunen, valo-ajaja
Jukka Vuokko, esitysten tekninen tuki
Pirjo Virtanen, teatterikuraattori
Juho Gröndahl ja minä itse, koko ajan, joka paikassa, tekemässä hyvin paljon asioita.

Eli 38 ihmistä plus minä. Huh. Ilman tätä ihmisjoukkoa koko Reittejä Kontulaan -hanke ei olisi ollut niin onnistunut kuin se nyt on. Kiitos, te taitavat ihmiset.

Ja koska listat ON kivoja niin tässä yhteistyökumppanit, joiden kanssa olemme vuosien aikana tehneet jonkinlaista yhteistyötä.

Kontula-talo ja Kontulakeskus/ Larri Helminen
Kontupiste/ Jani Suonperä
Kulttuuripiste
Lähiöasema/ Jaana Pylkkänen
Vetoa ja Voimaa Mellunkylään -verkosto
Mikaelin seurakunta
Kontulan eläkeläiset ry
Helsingin yhteislyseo
Vesalan yläkoulu
Vesalan alakoulu
Keinuntien alakoulu
Kontulan alakoulu
FC Kontu
Mellunmäki seura ja kulttuuritila Mellari
Asukastila Mylläri
Kontulan kirjasto
Nuorten toimintakeskus Luuppi
Kontulan Symppis
Kontulan monipuolinen palvelukeskus
Lila ry:n Taidekuuri Kontulassa
MiMi-projekti
D-asema
Kontulan huolto
Kivikon asukastalot
Leikkipuisto Naapuri
Kontufestarit
TeKo-ryhmä
Kontulan Martat
Kontulan Lions Club
Kontulan näprääjät
Vesalan pienkiinteistöyhdistys
African Care
Irakin naiset ry
Kontulan somalit ry

Hieno lista tämäkin! Kiitos kaikille teille avusta, tuesta ja hyvästä vastaanotosta alueella. Mitäänhän ei olisi ollut ilman teitä, avuliaita ja avoimia ihmisiä alueella. Hienointa ja upeinta projektissa on olleet juuri ihmiset. Olen vilpittömän iloinen kaikista kohtaamisista kolmen vuoden aikana. Ja kun sanon kaikkia, tarkoitan kaikkia. Niitä, jotka ovat saaneet kupillisen kahvia meiltä aamutuimaan metron 27-vuotisjuhlissa tietämättä olleenkaan mikä hitto on Reittejä Kontulaan -hanke. Niitä, jotka ovat osallistuneet jokaiseen projektiimme, jokaiseen esityksemmee, jokaiseen työpajaan. Ja niitä, jotka ovat antaneet omaa työaikaansa auttaakseen meitä. Ja kaikkia joiden ”osallistumisintensiteetti” on ollut kaikkea tältä väliltä.Reittejä Kontulaan -projektin päätösiltamissa sai lähettää joulukorttiterveisiä maunulalaisille tuleville projektilaisille. Kukin sai kirjoittaa korttiinsa mitkä tahansa terveiset ja me projektin postimiehet toimitamme ne perille sattumanvaraisesti valituille asukkaille.Vuonna 2016 me alueprojektin tiimin kanssa jatkamme matkaa seuraavalle asuinalueelle, Maunulaan. Maunulan maisema -hanke on lähtökohtaisesti kolmivuotinen ja minulla on onni ja autuus jatkaa sen taiteellisena suunnittelijana. Ja onni ja autuus on myös saada työparikseni Juho Gröndahl, joka luultavasti tämänkin tekstini kirjoitusvirheet vielä korjaa.

Viimeisenä tekona haluan lahjoittaa sinulle, arvoisa lukija, aarteen. Tämän aarteen on voinut saada myös haltuunsa jo juhlaviikolla  jos on luovinut tiensä Kontulan aarteen metsästyksen läpi.  

Tarvitset paperia ja kynän.
Kirjoita nimesi paperille.
Ympäröi se sydämin,
isoin ja pienin,
niin kuin ihastuksen kohteet kouluvihoissa.

Taittele paperi kokoon
ja kätke aarteesi varmaan paikkaan,
josta sinä tai joku muu
voi sen jonain päivänä löytää.
 
Sinä olet aarre.


VIIMEISEN KERRAN, KIITOS ja mukavaa joulunodotusta kaikille! Tervetuloa moikkaamaan meitä seuraavan kolmen vuoden ajan sinne Maunulaan.

Terveisin
Eveliina
Reittejä Kontulaan -projektin taiteellinen suunnittelijaPS. Muistattehan, että Reitin varrelta -valokuvanäyttely on esillä Kontulan kirjastossa 7.12. saakka!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti