lauantai 25. huhtikuuta 2015

Pidetään juhlat! -työpaja: ohjaajan ajatuksia

Voi mitä hetkiä!

Olemme Eveliinan kanssa ohjanneet Pidetään juhlat! -projektia Kontulan ala-asteen valmistavan luokan oppilaille ja kontulalaisille eläkeläisille. Ensin pidimme työpajoja erikseen lapsille ja eläkeläisille ja pari viikkoa sitten yhdistimme ryhmät. Kumpikin ryhmä teki toisilleen videotervehdykset, joissa jokainen esitteli itsensä ja tervehti oman maansa tai kotikaupunkinsa kielellä tai murteella. Oli kutkuttavaa seurata miten lapset katsoivat uteliaina ruutua, joissa näkyi eläkeläisten kasvoja. Näin heidän ihmetyksensä, että keitä tänne on oikein tulossa! Vastaavasti eläkeläiset innostuivat hymyilevistä lapsista katsoessaan heidän videotervehdystään.
Sitten koitti ensimmäinen yhteinen työpaja ja vatsa oli täynnä perhosia. Miten suomea osaamattomat lapset ja eläkeläiset toimisivat yhdessä ja miten saisimme kommunikoitua ja tehtyä yhteistä esitystä yhteisistä tärkeistä teemoista. Kun he kohtasivat toisensa juhlien äärellä (ensimmäisellä kerralla teemana oli kevään juhla ja pääsiäinen), ei mistään ollut enää huolta. Kaikki heittäytyivät yhteiseen leikkiin ja harjoitteisiin, eläytyivät musiikkiin ja tanssiin ja ottivat rohkeasti erilaisia rooleja.
Tuntui, että ryhmä oli yhdessä alusta asti.


Loimme heti ensimmäiseen työpajaan maaliskuun alussa Eveliinan kanssa hahmot, jotka ovat aina toivottaneet ryhmän tervetulleeksi luokkaan ja selittäneet omilla hassuilla ja oudoilla tavoillaan mitä tänään tullaan tekemään. Hahmot ovat voineet käsitellä myös työpajoissa nousseita hankalempiakin teemoja. Halusimme, että hahmomme eivät puhu, että he olisivat esimerkkejä siitä, kuinka monella tapaa ihmisten välinen kommunikaatio voi tapahtua jos yhteistä kieltä ei ole. Hahmot ovat tuoneet elävyyttä työpajoihin kun jokainen kerta on alkanut heidän esityksellään.

Eläkeläiset ovat tukeneet ja olleet turvallisina aikuisina ryhmän lapsille ja kannustaneet heitä omalla olemisellaan ja avoimella osallistumisellaan. Se, että lasten suomenkielen taito on vähäinen, ei ole estänyt tai rajoittanut yhteistä toimintaa vaan enemmänkin sitä kautta on löytynyt uusia tapoja kommunikoida juuri meidän ryhmässämme. On ollut haastavaa ja mielenkiintoista kehittää tapoja selittää tilanteita ja yhteistä toimintaa. Olemme käyttäneet paljon liikkeellistä ilmaisua ja musiikkia. Työpajoissa on saanut nauraa hauskoille hetkille, opetella nimiä joka kerta uudestaan ja uudestaan, ihmetellä lasten mielikuvitusta ja innostua uusista oivalluksista teatterin maailmassa, jossa kaikki on mahdollista. Viimeksi löytyi uusi yhteinen maailma käsinukkien ääreltä. Siitä jatkamme ensi perjantaina.


Mitä kaikkea matkallamme on vielä tulossakaan!


-Talvikki Eerola,
 Pidetään juhlat! -työpajasarjan vetäjä, teatteri-ilmaisun ohjaaja

Ohjaajat Eveliina ja Talvikki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti