keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Liikettä lavalle!


 
Miltä näyttää Kontulan aamuruuhka sijoitettuna HYL:n lavalle? Entä miten liikkuvat mallit muotinäytöksessä vuonna 2064? Miten saada 18 esiintyjää liikkumaan lavalla sulavasti, toisiinsa törmäilemättä? Nämä kysymykset ovat saaneet viime viikkoina fyysisen ja konkreettisen vastauksen Kontulan aika! -esityksen harjoituksissa, kun esiintyjäjoukko on kuuliaisesti juoksennellut ympäri salia ohjeitteni mukaisesti.

Ohjasin syksyllä liikeilmaisun työpajoja Reittejä Kontulaan -hankkeessa, ja nyt olen mukana Kontulan aika! -esityksen taiteellisessa tiimissä koreografin roolissa. Tulevan esityksen koreografioita on lähdetty miettimään esiintyjien ehdoilla. Haluan, että esiintyjät kokevat olonsa turvalliseksi, oli sitten kyse liikkumisesta epätasaisella pinnalla tai toisen ihmisen nostamisesta. Luottamus omaan kehoon ja ryhmään kasvaa vähitellen harjoitusprosessin aikana, mutta aluksi uudet asiat voivat tuntua oudoilta ja jännittäviltä. Jokaisen on siis edettävä itseään haastaen, mutta omia rajojaan kuunnellen.
Tässä esityksessä koreografiat eivät tarkoita niinkään tanssikoreografioita, vaan enemmäkin tilallista liikesommittelua. Tehtäväni on siis suunnitella ja harjoituttaa niitä kohtauksia, joiden maailma ja tunnelma luodaan liikekoreografioiden avulla. Muistutan usein esiintyjiä myös kiinnittämään huomiota keholliseen ilmaisuun, koska fyysisillä eleillä ja olemuksella voi roolihenkilöstään kertoa yllättävän paljon.

Tämän illan Kontulan aika! -näytelmän harjoituksissa oli samaan aikaan sekä iloinen että keskittynyt tunnelma. Uskon, että tieto lähestyvästä ensi-illasta luo ryhmään positiivista energiaa, joka motivoi jaksamaan väsyneiden ja kiireistenkin hetkien yli. Paljon on vielä tehtävää, mutta harjoituksia katsellessani minut valtasi luottamus ja rauha. En voi kuin ihailla, kuinka tää jengi tekee niin täysillä hommia yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Olen ylpeä koko porukasta ja sitäkin enemmän onnellinen, että saan olla mukana!


Laura
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti