keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Näyttelijä äänessä, osa 6

Turtzu kissana harjoituksissa joulukuussa. Kuvaaja Matias Tähtinen.

Suonsilmä ja vielä herra. Mikä se on?

Tarina kertoo että herra Suonsilmä oli aikoinaan Mellunkylän liepeillä kuljeskeleva tavallinen villiintynyt musta kolli. Miten se oli sinne joutunut, sitä ei tarina kerro. Se tapahtui 1564, joten muistikuvat tuosta ajasta ovat kovin hatarat. Kissan muuttuminen herraksi tapahtui samaan aikaan kun piikatyttö Anna hoiperteli Mellunkylän suolle synnyttämään isättömän lapsensa. Syypäitä olivat lepakot jotka pelastivat Annan lapsineen. (Siihen aikaan lepakoilla oli taikavoimia.) Ohi suhahtavan ison lepakon siipi hipaisi lähellä partioivan kissan silmäkulmaa.

Eihän muutos heti näkynyt. Musta kissa jatkoi partioimistaan, siis jatkoi ja jatkoi. Toisin sanoen aikaa kului, mutta kissa ei vanhentunut. Mellunkylä-Kontula alueelle muutti lisää ihmisiä. Alkoi syntyä omakotitaloja ja siinä rytäkässä tuli muutama kerrostalokin. Kissa siirtyi asutuksen lähettyville saalistamaan lihavia hiiriä ja rottia. Eräänä kesäiltana sen bongasi 6 vuotias Elsa tyttönen.  He ystävystyivät ja Elsan jäätyä eläkkeelle, herra Suonsilmä muutti lämpimään kerrostalokaksioon Kontulassa.

Siitä alkoi kissanpäivät. Elsan kuoltua kissan peri hänen tyttärensä. Kukaan ei tiennyt kuinka vanha kissa loppuen lopuksi oli. Vuosikymmenet vierivät, ja herran Suonsilmä saattoi monia rakkaita emäntiään tuonpuoleiseen. Vuosikymmenten saatossa kissasta tuli hyvin inhimillinen ja emännälleen uskollinen kumppani. Hänellä on myös taikavoimia.

On ihana tehdä tällaista haasteellista roolia. Kissa  seuraa tarkasti miten tilanne ympärillä kehittyy, ja toimii sen mukaan. Milloin olla piilossa, milloin hiipiä näkyville ja milloin muuttua näkymättömäksi. Olisipa kissan aistit.

Kiitos kaikille upeille näyttelijätovereille ja mahtavalle Eveliinalle ja Juholle! Tästä tulee upein näytelmä ikinä.


Turtzu, se Suonsilmä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti