torstai 9. tammikuuta 2014

Supersankarimme seikkailivat Hesarin sivuilla

Eilen julkaistiin Helsingin Sanomissa juttu Kontulasta ja sankareistamme, joka löytyy Hesarin sivuilta täältä

Esiintyjät ovat siis ahkeroineet joululomallakin kierrättämällä toimittajaa Kontulassa. Kiitos Anulle, Jarmolle, Seijalle ja Johannalle!


Kontulalaiset muistavat Batmanin vierailun

Mesta kutsui neljä Kontula-näytelmän esiintyjää kävelylle ostarilta Kelkkapuistoon

 0
JUHANI NIIRANEN HS
Batmanin ja Robinin käynti Kontulan ostarin avajaisissa oli tapaus vuonna 1967. Sitä ei unohdeta Kontulan aika -esityksessä, johon Jarmo Luoto ja Anu Hannula valmistautuvat heittäytymällä supersankarien rooleihin.
Batmanin ja Robinin käynti Kontulan ostarin avajaisissa oli tapaus vuonna 1967. Sitä ei unohdeta Kontulan aika -esityksessä, johon Jarmo Luoto ja Anu Hannula valmistautuvat heittäytymällä supersankarien rooleihin.
"Däng däng", huutaa Jarmo Luoto Kontulan ostoskeskuksen raitilla. Ohikulkijat ovat heti juonessa mukana. "Missä sun auto on?" huikkaa joku Batman-asuiselle Luodolle.
Lepakkotanssiin on valmiina myös Robiniksi pukeutunut Anu Hannula. He ja 16 muuta helsinkiläistä nousevat tammikuussa Kansallisteatterin lavalle. Näytelmä on huipennus työpajoille, joissa sadat kontulalaiset ovat miettineet, mitä omista kotikulmista kannattaisi kertoa.
Miten Batman liittyy Kontulaan? Siihen Kontulan ostarilla tiedetään heti vastaus.
"Avajaiset", sanoo Pub Parisin edessä seisova Sami Holm.
Kun ostoskeskus – silloin maan suurin – vuonna 1967 otettiin käyttöön, kansanjuhlan vetonauloiksi lennätettiin suositut supersankarit.
"Näin, kun ne tulivat helikopterilla. Olin kuusivuotias", muistelee Reijo Hammar.
Ostoskeskus ja 1980-luvulla avattu metroasema ovat nopeasti kasvaneen Kontulan virstanpylväitä.
Merkittävä on myös Kontufestareista tuttu Kelkkapuisto. Sieltä Luoto, Hannula,Seija Peltola ja Johanna Tujula ovat lupautuneet kävelylle Mestan kanssa. Supersankariviitat viikataan taas talteen Kontulan kirjastossa.
Kontulan aika -näytelmä ennustaa, että vuonna 2064 kirjaston lukusali on museoitu ja trendikkäälle alueelle on noussut pilvenpiirtäjä sekä Guggenheimin museo.
Kenties, mutta nyt ostarilla on 2010-luvun arkipäivä. Järjestyksenvalvojakaksikko päivystää kädet taskuissa. Avoimesta ovesta raikaa karaoke.
"Uimahallissa eräs vasta muuttanut nainen kysyi, onko Kontulassa aina ollut näin paljon baareja. Ei ole", Peltola sanoo.
Peltola, 67, on näytelmäporukan vanhin. Hän on asunut Kontulassa vuosikymmeniä. Hänen isänsä sai rintamamiestaloa varten tontin Kekomäentieltä.
Kontulasta löytyi myös Jukka -puoliso. Pari näki, kuinka talot nousivat tyhjään maisemaan.
"Käveltiin rakennustyömaiden keskellä ja kurtiseerattiin jokaisen traktorin vieressä."
Karaoken lisäksi nyky-Kontulalle tyypillisiä ääniä ovat pyörällisten ostoskassien rahina ja tietysti metron kiihdytys.
Metrossa näkyy kaupunkiarjen edelläkävijöiden asenne, josta kontulalaiset ovat ylpeitä. Erilaisuuteen on totuttu. Metrossa istutaan sulassa sovussa.
"Ongelmat ja mahdollisuudet ovat isoja", Jarmo Luoto sanoo.
Metroradan eteläpuolella on hiljaista. Porttikujan mutkan takaa häämöttää Kelkkapuisto. Jos olisi lunta, olisi vipinää.
"Mäki on mahtava. Olen aikuisenakin laskenut siinä kyljen mustaksi minisuksilla", Hannula innostuu.
Kukkulan laella seisoo Rakkauden temppeliBjarne Lönnroosin veistos ilmestyi maisemaan noin vuosikymmen sitten. Joku on tuonut paviljonkiin hautakynttilän.
Seija Peltola muistaa ajan, jolloin soista Kelkkapuiston aluetta vasta täytettiin. Yhtenä päivänä vuonna 1968 nuoren rouvan jalka upposi suonsilmäkkeeseen reittä myöten.
"Sitten kiinni jäi toinenkin jalka. Ehdin jo ajatella, että tässä tämä elämä nyt oli."
Kauppakassilla huitomalla Peltola kurotti otteen männynoksasta ja sai hinattua itsensä ylös.
Ainakin toisen uusista kevätkengistä suo vei.

Taina Mäkinen HS, teksti
Juhani Niiranen HS, kuvat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti